İklim

16.04.2015 21:12

İlçe ve çevresinde Doğu Anadolu'ya egemen nispeten yumuşak kara iklimi yaşanır. Bölgenin yüksek dağ sıralarıyla denizden ayrılmış olması , Doğu Anadolu'da yıllık ortalama sıcaklığın düşük olmasına ve kışların sert geçmesine neden olur. 

Ancak Çemişgezek ilçesi Kuzey rüzgarlarını engelleyen kuzeydeki dağ sıraları ve gölün etkisiyle bölgenin öteki kesimlerine göre daha yumuş ve ılıman bir iklime sahiptir. Kış ayları da fazla soğuk olmaz. Eskinin o sert ve çok karlı kışları artık yaşanmamaktadır. 

Yazları oldukça sıcak geçer ve gene Keban Gölü etkisiyle nem oranı eskiye oranla artmış durumdadır. Buna karşın köylerinde , bölgenin iklim koşulları yerine göre kendini hissettirir. Genellikle kuzeydeki dağ köylerinde kışlar soğuk geçer ve uzun sürer. Ekim sonlarında başlayan soğuk havalar, çoğunlukla Nisan sonlarını bulur. 

Şimdi  Çemişgezek'te hava sıcaklığı Çemişgezek İçin Hava Durumu 'dir

İlçede oldukça değişik bir iklim kendini göstermektedir. Yazlar kurak ve sıcak, kışlar Doğu Anadolu bölgesi şartlarına göre oldukça ılıman geçer. Daha önce tipik karasal doğu ikliminin etkisinde olan ilçenin, baraj gölünün oluşmasıyla ikliminde önemli bir yumuşama görülmüştür.  Bölge cografi konumu nedeniyle il düzeyinde farkli iklim özellikleri görülmektedir.700 metre rakimla baslayan yükselti Munzur Daglarinda 3450 metreye kadar çikmaktadir.Yükselti farkliligi nedeniyle Ilkbahar ve Sonbahar aylarinda Mazgirt,Pertek, Çemisgezek ve Tunceli il merkezinde yagislar yagmur seklinde yagarken, ilin kuzeyinde bulunan Ovacik ve Pülümür ilçelerinde karla karisik yagmur sekline seklinde Munzur Daglarina ise kar ve tipi seklinde yagislar düsmektedir. Tunceli'nin cografi yapi olarak vadi ,plato ve yüksek meyilli daglik yapiya sahip olmasi nedeniyle ilkbahar aylarinda havanin yumusamasiyla birlikte Ovacik ve Pülümür vadisinde genellikle çig olayi görülmektedir. Ovacik ve Pülümür ilçelerinde kis aylarinda yagislarin kar seklinde düsmesi kayak turizmi açisindan esine rastlanmayan bir turizm potansiyeli olusturmaktadir. Bölgenin yillik olarak 1000 mm. yagis almasi, topraklarinin %80 ninin mese ve çok çesitli otlarla kapli olmasi nedeniyle esine az rastlanan su kaynaklarina sahiptir.Bu sularda dünyada esine az rastlanan kirmizi pullu alabalik türü bolca bulunmaktadir. Geçmis yillarda kisin yagislarin kar seklinde düstügü il merkezine Keban baraji ve bölgede diger barajlarin yapilmasi sonucu yagislar yagmur sekline dönüsmüs ilin kuzeyinin Munzur Daglariyla izole edilmesi sonucu Iç Anadolu ve Dogu Anadolu dan farkli mükemmel bir Akdeniz iklimi görülmektedir. Ilin kuzeyinin Munzur Daglari ile çevrili olmasi yilda 4-5 gün kuvvetli rüzgarin, görülmesini saglamakta, bunun disinda rüzgarli havalar görülmektedir.